Следвайте Гласове в Телеграм      Украйна не планира да подписва никакви

...
Следвайте Гласове в Телеграм      Украйна не планира да подписва никакви
Коментари Харесай

Киев няма да съгласува с Москва евентуалното закупуване на двата руски ядрени реактора от България

Следвайте " Гласове " в Телеграм      

Украйна не възнамерява да подписва никакви документи с Москва по отношение на възможното закупуване на два нуклеарни реактора съветско произвеждане от България, заяви украинската компания " Енергоатом " в своя канал в " Телеграм ".

Изявлението на украинската компания беше оповестено в отговор на изявление пред Укриформ на украинския специалист Николай Щайнберг, основен инженер в Чернобилската атомна електроцентрала през 1986-1987 година, който съобщи, че продажбата на съоръжение за нуклеарни уреди и съставни елементи на други страни е обект на специфичен експортен надзор, тъй че е належащо разрешението на страната производител, т.е. Русия. По думите му в резултат на това и в сходство с интернационалното право би трябвало да бъде подписано тристранно съглашение сред Москва, София и Киев за продажбата на оборудването.

" Бихме желали да Ви осведомяваме, че договарянията с българското държавно управление за закупуване на два нуклеарни реактора от Украйна, които да бъдат конфигурирани на местата на недостроените трети и четвърти енергоблок на Хмелницката АЕЦ, фактически не престават. Това беше доказано по-рано пред организация Укринформ от министъра на енергетиката на Украйна Херман Халушченко. Въпреки изказванията на Николай Щайнберг обаче Украйна не води никакви договаряния и не възнамерява да подписва никакви документи с Русия ", написа в изказването на украинската енергийна компания.

При изискване че договарянията с българската страна бъдат сполучливи, блоковете ще бъдат инсталирани взаимно с интернационалните сътрудници на " Енергоатом ", по-специално с американската компания " Уестингхаус " (Westinghouse), с която имаме подписани съглашения за създаване на нови енергийни блокове в Украйна. В същото време Украйна по никакъв метод няма да зависи от страната агресор за каквато и да е поддръжка на горепосоченото съоръжение, написа още в изказването на " Енергоатом ".

Скрийншот на изказването на " Енергоатом " в " Телеграм "

Междувраменно стана ясно, че Русия е атакувала шестдесет пъти енергийната инфраструктура на Украйна през последните няколко седмици, в които температурите падат с наближаването на зимата, увеличавайки енергопотреблението, обявиха през днешния ден публични представители на Киев, представени от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Украйна се опасява, че Русия може към този момент да е почнала разчетена серия от набези против електропреносната мрежа на страната с наближаването на втората поредна зима на войната. Миналата зима хиляди съветски дронове и ракети бяха ориентирани против украинския енергиен бранш, причинявайки всеобщи прекъсвания на тока.

Министърът на енергетиката на Украйна Херман Халушченко, който е на посещаване в Съединени американски щати, съобщи, че държавното управление на страната му е обсъждало с сътрудници по какъв начин да се преживеят сериозните студени месеци. Западът стартира да доставя на Киев системи за противовъздушна защита, с цел да се в профил опасността.

" През последните седмици уреди на енергийната ни инфраструктура бяха атакувани шестдесет пъти с друг оръжеен боеприпас ", съобщи Халушченко. " След всяка нова офанзива нуждата от енергийно съоръжение нараства и затова помощта на сътрудниците е от изключително значение за енергийния бранш на Украйна ", добави той.

Украйна разполага с по-добри противовъздушни средства за защита за тази зима, само че енергийната система е по-уязвима, тъй като към момента са налице провали от офанзивите против нея предходната зима. Военното разузнаване на Украйна споделя, че Русия се е запасила със стотици ракети за зимна военновъздушна акция.

Изявление на украинското държавно управление гласи, че топлоелектрическа централа в източната част на страната е била подложена на обстрел нощес. Мрежите за електроразпределение в източната Донецка област, североизточната Харковска област и южната Херсонска област също са развалени от съветския обстрел, се добавя в информацията, представена от Ройтерс.

Министерството на енергетиката на Украйна разгласи, че са потърпевши и разпределителните мрежи за природен газ в Днепропетровска област. Изброените набези не са довели до всеобщи прекъсвания на тока на територията на цялата страна, само че представители на държавното управление изпитват опасения, че нападенията ще зачестят предвид на идващата зима.

Украинската национална електрическа компания " Укренерго " разгласи, че тази седмица потреблението е траяло да нараства с температурния спад. Понижаване на температурата с 2,5 градуса е довело до нарастване на потреблението с 1,5 %, разгласи тя.

Досега през тази есен Украйна се радва на извънредно топло за сезона време, като температурите към момента се задържат към 10 градуса. " Укренерго " разгласи, че общо 431 обитаеми места в разнообразни области са без електричество в резултат на бойните дейности там.

Инфо: dnes.dir.bg

 


 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР